top of page

Artrose

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden zelf gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen.

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan.

 

Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.

Behandeling

De behandeling wordt gericht op activiteiten waar je door de artrose in je dagelijkse leven het meest beperkt wordt. Het behandelplan zal dus gericht zijn op het dagelijkse functioneren. Als het nodig is gaan we hiernaast ook spieren versterken of rekken ,gewrichten soepeler maken en conditie verbeteren.

 

De behandeling wordt opgebouwd van licht naar zwaar. En je zult leren hoe je de opbouw gezond kunt doen, door te leren herkennen wanneer je moet stoppen en wanneer je rustig kunt opbouwen, het herkennen en lezen van de signalen van je lichaam.
 

                                                    

bottom of page